8 oktober 2017

Gloednieuw, uniek en gratis! Dat is de ontwerptool voor geluid en trillingen in gebouwen: SoViST. Level Tools, een onderdeel van Level Acoustics & Vibration uit Eindhoven, heeft de tool ontwikkeld en geprogrammeerd. De vraag kwam van een groep bedrijven en brancheorganisaties die zich bezighouden met lichtere bouwsystemen, zoals houtskeletbouw, staalframebouw, staalskeletbouw, lichte binnenafbouwsystemen en staalplaat-beton vloeren. De tool is uitzonderlijk in de wereld en daarom Engelstalig uitgebracht. Het is één van de weinige rekenpakketten die zich richt op lichte bouwsystemen. En, voor zover bekend, de enige die zowel de geluid- als de trillingsprestaties genereert en toont.

Uitgangspunt is numeriek en experimenteel onderzoek dat vanaf 2003 door TNO is uitgevoerd. De kennisorganisatie voerde ook een deel van de verificatie en de alpha-testing uit. Bedrijven die in de loop der jaren bij het grootschalige TNO-onderzoek en daarna bij de ontwikkeling van de tool door Level Tools betrokken waren, zijn o.a.: Bedrijfschap Afbouw, Bouwen met Staal, De Groot Vroomshoop, De Vree en Sliepen, FeNB2 Staalframebouw, Interdam Projects, NBVT / Vereniging Houtskeletbouwers, Peutz, Reppel Bouwspecialiteiten, Royal Haskoning DHV, Saint-Gobain Gyproc, Saint-Gobain Isover, Starframe Solutions, Tata Steel, Technisch Bureau Afbouw en Zonneveld Ingenieurs. De volledig werkende tool zal gedurende een aantal jaren gratis beschikbaar worden gesteld en is een welkome aanvulling op de ontwerpinstrumenten van met name constructief ontwerpers en akoestisch adviseurs.

Introductie seminar

Op donderdag 2 november 2017 vindt bij Tata Steel een seminar plaats ter introductie van SoViST. Aanmelden is mogelijk via www.bouwenmetstaal.nl.

Download programma

Het programma SoViST is te downloaden via leveltools.nl/files/SovistInstaller.exe

ADRESGEGEVENS


TNO 
Leeghwaterstraat 44
2628 CA Delft